Hopp til hovedinnhold

Gaver mellom ektefeller og samboere – regler og fallgruver

Det er vanlig at ektefeller og samboere gir hverandre gaver, enten det er til bursdag, jul eller som økonomisk støtte. Men når det er snakk om større verdier, som penger, bolig eller andre eiendeler, er det viktig å kjenne til reglene som gjelder – både for å unngå potensielle fallgruver og for å sikre at gaven får den ønskede virkningen.

Hva er en gave?

En gave er en frivillig overføring av verdier fra én person til en annen, uten at mottakeren gir noe tilbake av tilsvarende verdi. Det avgjørende er at det skjer en reell formuesoverføring, og at det ikke foreligger et gjensidig bytteforhold.

Små gaver mellom ektefeller og samboere, som blomster eller klær, har sjelden juridisk betydning. Men større gaver, som penger, aksjer eller fast eiendom, kan få konsekvenser for formuesforholdet mellom partene – særlig ved skilsmisse, samlivsbrudd eller død.

Det er viktig å merke seg at det må foreligge en realitet i overføringen. Gaver som kun eksisterer på papiret uten at det faktisk skjer en overføring, kan bli tilsidesatt, særlig ved senere skifte eller ved kreditorforfølgning.

Dokumentasjonskrav

Ektefeller står i utgangspunktet fritt til å gi hverandre gaver. Likevel stilles det særlige krav til form og dokumentasjon for at gaven skal være gyldig overfor kreditorer og ved deling ved skilsmisse.

Etter ekteskapsloven må større gaver mellom ektefeller formaliseres gjennom ektepakt for å være gyldig. For å sikre rettsvern må gaveoverdragelsen tinglyses. Dette er særlig viktig ved overføring av fast eiendom, større pengebeløp eller andre betydelige verdier. Dersom gaven ikke er formalisert etter lovens krav, kan den risikere å bli sett bort fra ved et senere skifte, eller kreditorer kan kreve verdien tilbakeført.

For samboere gjelder ikke de samme formkravene som for ektefeller, men det er likevel viktig å dokumentere gaveoverføringer, for eksempel med et skriftlig gavebrev som tydeliggjør gaveintensjonen. Uten skriftlig dokumentasjon kan det bli vanskelig å bevise eierskap og at det har skjedd en reell overføring.

Dersom slike gaver ikke er tinglyst eller dokumentert, kan de bli ansett som ugyldige overfor kreditorer, ved økonomisk oppgjør mellom samboerne eller ved død. For samboere er det ekstra viktig å dokumentere gaver, særlig hvis det gjelder bolig eller andre store verdier, da en ikke har reglene om felleseie (likedeling) i samboerskap.

Økonomiske konsekvenser

I Norge er det ingen avgifter knyttet til gaver, så det utløses normalt ingen skatt på gaver mellom ektefeller eller samboere. Større gaver kan likevel medføre økonomiske konsekvenser. Eiendomsoverføring mellom ektefeller er fritatt for dokumentavgift, mens overføring av fast eiendom mellom samboere i løpet av samboerskapet utløser dokumentavgift. Gaven kan også for eksempel medføre at mottakeren overstiger grensene for formuesskatt eller gir inntekt som skal skattes av (for eksempel utleieinntekter fra en bolig som overføres).

Hvordan unngå fremtidige konflikter?

Ved å være nøye med dokumentasjon og avtaler, kan man redusere risikoen for fremtidige tvister og sikre en ryddig prosess dersom forholdet skulle ta slutt. For å unngå konflikter bør alle større gaver dokumenteres i gavebrev eller avtale. For ektefeller er dette som nevnt et krav for gyldigheten av avtalen.

God dokumentasjon er spesielt viktig dersom det senere skulle oppstå uenighet om hvem som eier hva, eller dersom det blir spørsmål om gaveoverføringen var reell.

Oppsummering

Gaver mellom ektefeller og samboere kan ha større juridiske og økonomiske konsekvenser enn mange tror. Sørg for å dokumentere større gaver skriftlig, bruk ektepakt der det er nødvendig, og vær åpen om gavene for å unngå fremtidige konflikter. Da står du bedre rustet dersom livet tar en uventet vending.

Usikker på hva som gjelder for deg? Vi hjelper deg