
Samboerkontrakt – hvorfor er det viktig?
Å kjøpe bolig sammen med kjæresten, eller å flytte inn sammen med kjæresten, er en stor milepæl i livet. Midt i gleden over å starte et liv sammen, er det lett å overse det juridiske – men uten en samboerkontrakt kan dere risikere uforutsette utfordringer.

Hvis forholdet tar slutt, kan det bli vanskelig å enes om hvem som eier hva og hvordan verdier skal fordeles. En samboerkontrakt gir forutsigbarhet og trygghet for begge parter, og kan bidra til å unngå konflikter i en allerede sårbar situasjon.
Hva regulerer en samboerkontrakt?
En samboerkontrakt fastsetter hvem som eier hva og fordeling av felles eiendeler som bolig, innbo, bil og lån. Den kan blant annet regulere:
- Eierandeler: Hvordan er eierbrøken for boligen?
- Egenkapital: Har en av partene skutt inn mer egenkapital i boligen?
- Utgiftsfordeling: Hvordan skal fellesutgifter som boliglån, vedlikehold og forsikringer deles mellom partene?
- Bidrag over tid: Hvis den ene betaler mer av lånet eller investerer i oppussing, hvordan skal dette kompenseres?
- Ved samlivsbrudd: Hva skjer med boligen dersom forholdet tar slutt? Skal den selges, eller har én av partene forkjøpsrett?
Med en klar avtale på plass unngår dere usikkerhet og uenigheter i etterkant.
Uten samboerkontrakt kan du miste rettigheter
Dersom boligen kun er registrert på én av samboerne, har den andre i utgangspunktet ingen juridiske rettigheter til eiendommen – selv om vedkommende har bidratt økonomisk gjennom husleie, vedlikehold eller oppussing. Uten en skriftlig avtale kan slike bidrag være vanskelige å dokumentere, og i verste fall kan den ene parten stå igjen uten noe ved et brudd.
Samboere uten felles barn har ingen arverett etter hverandre. Uten en samboerkontrakt eller et testament, risikerer den etterlatte å stå på bar bakke uten noen rettigheter til boligen dersom denne var fullt ut eid av den førstavdøde.
Hvordan oppretter man en samboerkontrakt?
En advokat kan hjelpe med å tilpasse kontrakten til deres situasjon og sikre at avtalen er tydelig, rettferdig og juridisk holdbar. På denne måten kan en sørge for at viktige detaljer ikke overses.
Det er viktig at begge parter signerer kontrakten, og den bør dateres og oppbevares på et trygt sted. I noen tilfeller kan det også være lurt å få kontrakten tinglyst eller registrert sammen med eventuelle gjeldsbrev dersom det er tatt opp lån/lånt penger til boligkjøpet.
En investering i trygghet
En samboerkontrakt bør oppdateres jevnlig, særlig hvis økonomien eller eierskapet endrer seg – for eksempel ved arv, refinansiering eller større investeringer i boligen. Selv om det kan virke unødvendig i starten, er en godt utarbeidet avtale en viktig investering i tryggheten for begge parter.
Spørsmål om samboerkontrakt?

