Hopp til hovedinnhold

Har du tenkt på hvordan arven din skal fordeles?

Et testament gir deg en mulighet til å bestemme hvordan arven din skal fordeles etter din bortgang. Uten et testament vil arvelovens regler avgjøre hvem som arver deg, noe som ikke alltid vil være i tråd med dine ønsker. Men hva er et testament, og når trenger du det?

Et testament får sin virkning etter din død. Disposisjoner som skal gjelde etter din død, må opprettes i et testament for å være gyldige. Uten testament vil arven etter deg fordeles til dine nærmeste slektninger i tråd med arveloven. Dette kan være ektefelle og barn, eller foreldre og dine søsken. 

Dersom du ønsker å tilgodese noen andre, for eksempel en samboer, eller en annen fordeling blant de nevnte arvingene, er det nødvendig med et testament. Dersom du er gift uten barn, vil for eksempel ektefellen din arve halvparten av det du etterlater deg, og andre halvparten vil tilfalle dine foreldre/søsken.

For at testamentet skal være gyldig, må det oppfylle visse krav:

  • Testamentet må være skriftlig og signert av deg.
  • To vitner må bekrefte signaturen, og de må ikke være inhabile.
  • Testamentet bør dateres.

Viktige punkter å huske på

  • Ektefeller, samboere med og uten barn har ulike rettigheter til arv og uskifte.
  • Særkullsbarn kan kreve sin arv etter at deres mor eller far har gått bort. Særkullsbarn kan på forhånd samtykke til at gjenlevende ektefelle kan sitte i uskiftet bo med deres arv.
  • Fallgruver som inhabilitet, uklare eller ugyldige bestemmelser kan gjøre testamentet ugyldig.

En opprettelse av testament gir deg frihet til å fordele arven slik du ønsker, men innenfor arvelovens grenser.

Ta gjerne kontakt med en av oss for en uforpliktende prat!